Най-ценните експонати на "Прадо" достъпни чрез "Google Earth"

Образите са 1400 пъти по-ясни от това, което може да се снима с 10-мегапикселов фотоапарат
Любителите на изкуството вече могат да се любуват в най-големи подробности на 14 от най-големите шедьоври на художественото изкуство без въобще да излизат от домовете си, благодарение на общата работа на "Гугъл ърт" и музея "Прадо" в испанската столица Мадрид.

Представени са най-ценните експонати на "Прадо", сред които "Лас менинас" на Диего Веласкес, "Трети май" на Франсиско Гоя и "Трите грации" на Петер Паул Рубенс.

Онлайн репродукциите са толкова добри, че показват подробности от картините, които не се забелязват незабавно с просто око в оригиналите.

И други музеи по света, като Британската национална галерия в Лондон, са направили колекциите си достъпни онлайн, но "Прадо" е единственият музей, който представя картините с толкова висока резолюция, казва директорът на "Гугъл-Испания" Хавиер Родригес Сапатеро, цитиран от АП.

Образите, които "Гугъл ърт" представя са 1400 пъти по-ясни от това, което може да се снима с 10-мегапикселов фотоапарат (не, че в "Прадо" е разрешено да се снима). "С технологията на "Гугъл ърт" човек вече може да се наслаждава на тези великолепни произведения по начин, който не е е бил възможен преди, с детайли, който не се виждат на пръв поглед," каза още той.

Макар да не използва особено иновативна технология, това е първата такава инициатива, която включва музей на изкуството.

Проектът включва 8200 снимки, направени между май и юли 2008 г., комбинирани в последствие посредством технологията на "Гугъл ърт" за приближаване на образа.
"Нищо не може да се сравни с това да стоиш пред някоя от тези картини, но (новата услуга) предлага цялостен и по-пълен поглед," казва Клара Ривера, служител в "Гугъл" и автор на идеята. "Обикновено трябва да гледате картините от порядъчно разстояние, докато новата услуга ви предлага възможността да видите детайли, забележими само, ако стоите на висока стълба точно до картината."

"Няма по-добър начин да отдадеш почит на великите майстори в историята на изкуството от това да направиш достъпно знанието за техните произведения," казва директорът на "Прадо" Мигел Сугаса.

Според Сугаса обаче новата услуга не прави ненужно посещението на музея."С цифровото изображение виждаме тялото на картината с почти научни детайли," казва той. "Това, което не виждаме е душата. Тя винаги ще е видима само при съзерцаване на оригинала".

Според Родригес Сапатеро засега няма конкретни планове инициативата да се разпростре и върху други картини от колекцията на "Прадо" или други музеи. Той добави, че "Гугъл" е поел всички разходи по проекта, но отказа да цитира цифри.

Картините са достъпни в "Гугъл ърт", след сваляне на софтуера.
Вижте кадри от процеса на заснемане на картините:

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини